Łączna liczba wyświetleń

20.02.2013

Caffee

Prawie każdy Włoch zaczyna dzień od kawy w zaprzyjaźnionym barze za rogiem.

Za: http://www.italia-italia.pl/kuchnia_wloska/kawa,296,659.html
Włochom zawdzięczamy rozpowszechnienie kawy w Europie, we Włoszech powstała też pierwsza na świecie kawiarnia. Napój ten, wcześniej powszechnie znany w krajach muzułmańskich, od XV wieku objęł także kraje chrześcijańskie. Weneccy kupcy bardzo szybko zorientowali się jak wielki rozwój rynku może przynieść handel kawą. Zaczęli transportować ogromne ilości kawy do Wenecji i Triestu. Kawa szybko podbiła Serenissima. Rozwój był tak gwałtowny, że pod koniec XVII wieku władze Wenecji ograniczyły ilość weneckich kawiarń do 206. Działo sie to gdy w bardzo krótkim czasie tylko na placu Św. Marka powstało aż 25 kawiarni! Nie tylko portowa Wenecja czy Triest były miejscami gdzie kawa odgrywała ważną rolę, także kupcy z Neapolu, Livorno czy Genui bogacili się na "małej czarnej". W samej Wenecji od 1720 po dziś dzień działa kawiarnia "Florian".





Oto podstawowe rodzaje kawy:
  • Espresso: znana we Włoszech jako „Caffe”, podawana w malutkiej filiżance. Mocna w smaku, z charakterystyczną pianką na powierzchni, zwaną kremą.
  • Doppio: czyli podwójne espresso.
  • Ristretto: posiada jeszcze bardziej intensywny smak niż espresso, jest bardziej skoncentrowana, jako że zaparzana jest mniejszą ilością wody.
  • Lungo bądź Caffe Americano: to przeciwieństwo Ristretto, kawa zaparzana większą ilością wody niż typowe espresso.
  • Macchiato: Espresso z „kleksem” mlecznej pianki na powierzchni.
  • Corretto: Espresso z dodatkiem grappy, koniaku czy sambuki.
  • Cappuccino: Espresso podawane ze spienionym mlekiem, o równych proporcjach kawy, mleka i mlecznej pianki.
  • Cappuccino scuro: Cappuccino podane z mniejszą ilością mleka, tym samym jest ciemniejsze niż typowe cappuccino.
  • Cappuccino chiaro: Cappuccino podane z większą ilością mleka ( jednakże mniejszą niż w typowym caffe latte), tym samym jest jaśniejsze niż typowe cappuccino.
  • Caffe’ latte: Espresso podane z większą ilością mleka niż w cappuccino i tylko z odrobiną mlecznej pianki.We Włoszech jest tradycyjnie serwowana do śniadania.
  • Latte macchiato: Duża ilość spienionego mleka z porcją espresso.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz